Danas je uz zvuk bagera i udar krampe, zvanično počela izgradnja Prve transverzale u Sarajevu. Ne samo da je ovo historijski momenat po pitanju rješavanja saobraćaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, već je ova građevina i prije izgradnje uvrštena u listu svjetskih čuda.

“Drago nam je da nakon Petre, Kolosa s Rodosa, rimskog Koloseuma, Bosna i Hercegovina ima nešto čime se može pohvaliti i što je definitivno simbol čuda od gradnje i arhitekture. Novu dionicu koju će dobiti Sarajevo je produkt maestralnih umova i tehnologije koja još uvijek nije korištena. Svijet će itekako da čuje za ovaj potez, a grad na Miljacki će ponovo da zasija starim sjajem”, kaže Eric Von Breutherberg, predsjednik komisije za određivanje svjetskih čuda.

Komisija je već na sami pokaz tlocrta i plana izgradnje već znala da ima novu građevinu, koju će uvrstiti u svoja čuda.

Oni kada su nama predstavili tlocrt i plan izgradnje, mi smo se upišali! Nismo mogli da vjerujemo da ljudski mozak može tako nešto da kreira i realizuje. Vjerujemo da će milioni turista širom svijeta dolaziti svake godine u Sarajevo, samo kako bi malo provozali svoje gume novom trasom. Bilo da se radi o automobilu, motoru, biciklu ili čak romobilu, vjerujemo da će vlasnici htjeti da upravo njihovi točkovi osjete moć gradnje civilizacije i upišu svoje parnice od guma u historiju”, dodao je Breutherberg

Zbog nemogućnosti da veći broj spomenika i građevina bude na listi, Prva transverzala ozbiljno prijeti Kineskom zidu da ga makne s liste svjetskih čuda.