Obrazovni sistem u našoj zemlji trenutno se nalazi pred kolapsom. Prosvjetni radnici nezadovoljni malim primanjima i lošim uslovima rada očekuju od nadležnih institucija da reaguju. Najgora situacija je u Kantonu Sarajevo gdje su prosvjetni radnici već najavili štrajk. Vlada FBiH danas je donijela odluku da će prosvjetnim radnicima biti dozvoljen samo jedan štrajk po polugodištu.

“Obrazovanje je stub jedne država i treba da obratimo pažnju na to. Međutim, vidim da su nam prosvjetni radnici dosta nezadovoljni sa platama, ali mi tu ne možemo puno da uredimo. U Kantonu Sarajevo je svakako situacija najgora i tamo je štrajk već najavljen. Kako ne bi propuštali časove i gubili vrijeme mi smo danas donijeli odluku da će prosvjetni radnici imati pravo na samo jedan štrajk po polugodištu. Mislim da je jedan štrajk dovoljan da nam pokažu da su nezadovoljni i da onda nastave normalno raditi”, rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Vlada FBiH poručila je također da bi bilo najbolje kada bi prosvjetni radnici štrajkove održavali vikendom.

“Najbolje bi bilo kada bi se ti štrajkovi održavali subotom i nedjeljom. Pored toga što djeca ne bi gubila časove vikendom ni mi ne radimo pa ih ne bi morali gledati. Mi razumijemo njihovo nezadovoljstvo, ali bojim se da im nikako ne možemo pomoći. Situacije je teška u svim sferama društva i ne znam stvarno šta su se ti prosvjetni radnici podigli toliko. Imaju platu koliku toliku, ali relativno redovnu i na tome trebaju biti zadovoljni. Za sada im ostaje pravo na jedan štrajk po polugodištu, pa ćemo vidjeti šta dalje”, dodao je Nikšić.