Prvog marta 2017. godine veliki Hugen-Dopplerov statični titrator pokupio je izrazito slab, ali postojan signal iz malene zemlje na jugoistoku Europe, prenosi Bussines Outsider. Riječ je o državi zvanoj Bosna i Hercegovina, a signal koji je titrator očitao pokazuje tragove državnosti i nezavisnosti u ovoj zemlji. Timu od 148 naučnika iz cijelog svijeta dodijeljeno je po hitnom postupku praćenje ovoga signala, koji se smatra do sada najznačajnijim signalom ikad uhvaćenim.

‘’Očitanja na titratoru su poludila. Igla je skakala gore dole nevjerovatnom brzinom. Iako to nije jak signal, na nekom kvantom nivou on je izrazito značajan. Moramo nastaviti pratiti šta će se dalje dešavati, ali vam sa sigurnošću možemo reći da smo možda našli nezavisni život u Bosni i Hercegovini.’’ kaže vođa tima dr. Kvark.

NASA je odlučila poslati svoj najpoznatiji i najveći svemirski teleskop Hubble da pokuša snimiti tragove državnosti i nezavisnosti. Iako je vrlo moguće da su signali zavaravajući, te da je to bila samo trzavica državnosti, naučnici i cijela naučna zajednica odlučna je u pokušaju da u ovoj zemlji zabilježi ikakav oblik nezavisnosti.

‘’Nadamo se da ćemo naći nešto. Bilo šta, pa i najmanji oblik. Ljudsko pravo, makar jedno, građansku participaciju, makar u najmanjem obliku. Zdravstvo, administraciju, politički aktivizam, bilo kakav primjer da je moguć nezavisni život.’’ dodaju iz NASE.

Istraživanje će završiti kada se Hubble vrati s misije, a tada ćemo objaviti i cjelokupnu analizu podataka koji su prikupljeni.