Nakon što su naučnici iz naučnoistraživačkog instituta „Massimo Savić“ obavili pretragu izvodnih cijeva građevinskih objekata na području Dolac Malte umjesto tragova cijanida kojeg su tražili našli su tragove nepoznatog, gasa kojeg su nazvali Paša–Suboksid.

Naime, najveće vrijednosti ovog gasa su zapazili na području ugostiteljskog objekta „Argelini – Pasha Deluxe“, tako da se pretpostavlja da je Paša–Suboksid raspadni produkt sagorijevanja voćnog duhana vrste Bilbo Bagins.

 

„Iz dosadašnjih pretraga o gasu znamo da dobro reaguje sa kisikom, te znamo da u njegovoj strukturi se nalazi supstanca slična nikotinu. Ime je dobio pa mjestu svog otkrivanja“, rekao je Mahir De Lalonga direktor Naučno-istraživačkog instituta Massimo Savić.

Razgovarali smo sa Šaćirom, malvezatorom shisha dima, da bi utvrdili postoji li zabrinutost oko zapaljivog gasa koji se potencijalno nalazi u dimu shishe.

„Paša moj, kakvi ba gasovi. Ocm, dušmani samo šire dezinformacije, ne sikirajte se vi za shishu. Pušim je evo već 10-u godinu nisam doktoru otiš’o. Moj savjet samo shisha i čaša vode, morate ostati hidrirani tokom ovih vrućina“, rekao je za Šatro info.