Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je u Zenici od reprezentacije Italije i tako izgubila sve šanse za prolaz već u pretposljednjem kolu kvalifikacija za EURO 2020. godine.

Iako u ponedjeljak, 18. novembara igra posljednju gostujuću utakmicu protiv Lihtenštajna, u kojoj će pokušati nastaviti loš niz, sve nade su položene na još jedan baraž.

Prva utakmica baraža za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine igra se 26. marta dok je eventualno finale na programu pet dana kasnije.

Nogometni savez je optimističan, i građani se nadaju konačnom pozitivnom ishodu, a pokrenuta je i inicijativa da prolaz na Evropsko prvenstvo kroz baraž bude uvršten u selekciju bajki za djecu.

“Baraž – brže, bolje, do pobjede” je antologija najboljih bajki o baražu bh. reprezentacije, koju su imali priliku pisati naši selektori, igrači, savez, ali i najoptimističniji građani. Ova zbirka će biti predstavljena na festivalu bajki za djecu i odrasle, a cilj je da kroz ovaj umjetnički izraz doprinesemo optimizmu i vjeri da riječ baraž nije neki bauk, ne trebaju ga se plašiti ni djeca, ali ni naši reprezentativci”, rekao je inicijator ove velike zbirke, predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić.

Također, moguć je još jedan scenarij za prolaz na EURO. Iz Nogometnog saveza BiH lobiraju da tužilaštvo do baraža oslobodi sudije uhapšene u akciji Var, koji su optuženi za kriminal, korupciju i namještanje utakmica. Ukoliko bi oni sudili utakmice baraža, prema riječima Begića, Bosna i Hercegovina ima velike šanse za prolaz.