Udruženje proizvođača aparature koja pomaže pri varanju tokom polaganja ispita na fakultetima diljem Bosne i Hercegovine “Diploma na uho”, izašlo je u javnost iskazujući duboku zabrinutost zbog činjenice da se smanjio broj studenata koji iznajmljuju bubice tokom ispita, a uzrok vide u organizaciji online ispita u prethodnom periodu zbog pandemije koronavirusa.

“Više ovo nema smisla. Mislim, moramo i mi od nečega da živimo. Razumjeli smo kada na parcijalama u martu ljudi nisu koristili bubice, jer smo očekivali da će ova vanredna situacija trajati kratko i da će se u junu naši budući akademski građani vratiti redovnoj upotrebi bubica na ovom roku. Međutim, kako studenti ni u junu ali niti u septembru nisu koristili bubice mi smo se jako zabrinuli i već je vrijeme da počnemo poduzimati krupne korake ka rješavanju ovog problema i generalno naših egzistencijalnih pitanja. Pa ovi online ispiti stvarno nisu uredu. Sada se studenti ne moraju uopće ni potruditi da prepišu ono ili da bar iznajme bubicu. Kada sve rade online uvijek mogu imati otvoren neki drugi tab i tamo pronalaziti odgovore na sva pitanja koja im dođu na ispitu ili im neko drugi može pomagati u istoj sobi ili na kraju krajeva imaju više vremena da čak i nauče gradivo za neki ispit. To nema smisla, jer stvarno moramo i mi od nečeg da živimo, a to sigurno nisu studenti koji online polažu ispite bez naših bubica. Ovim putem zahtijevamo od Vlade Kantona Sarajevo da čuju naše vapaje kao poštenih privrednika i da omoguće studentima polaganje ispita na fakultetima kako bismo i mi mogli da živimo od poštenog posla proizvodnje i iznajmljivanja bubica putem kojih studenti, ipak nauče neke životne vještine” – izjavio je za naš portal Meho Šestica, predstavnik Udruženja bubičara Kantona Sarajevo.

Podsjećamo naše čitatelje da upotreba bubica i ostalih sredstava za prepisivanje nije dozvoljena na fakultetima u našoj zemlji, ali nije ni pretjerano zabranjena.