Razvoj IT industrije u BiH prati svjetske standarde, a gotovo da komoditeti osoba koje su zaposlene u istoj prelaze granice realnosti. Pored svih benefita ugodnog radnog okruženja koje imaju, programeri su od danas postavili novi zahtjev prilikom zaposlenja.

“Mi koji se bavimo programiranjem znamo koliko vrijedimo, i da smo zapravo najbitniji segment ove industrije. Zbog toga često radimo na podizanju standarda, i stvari poput Fitpassa, bazena, rada od kuće, enormnih primanja, opreme koju dobijamo nije dovoljna, i želimo da imamo više. Novac je zaista odličan u ovom poslu, ali je problem što ga dobijamo na mjesečnom nivou, a naši apetiti rastu iz dana u dan i zbog toga tražimo da nas se plaća unaprijed”, ističe Samir Kod, predsjednik sindikata programera Bosne i Hercegovine.

Programeri od sada traže da primaju plate za pet godina unaprijed, kako bi mogli sebi ostvariti i omogućiti sve ono što nam je potrebno.

Želimo da kupimo stanove i automobile u kešu, a ne da se tamo crvenimo k’o neka sirotinja i dižemo kredite. Hoćemo da prilikom prvog radnog dana imamo mogućnost da sve to ostvarimo i da smo mirni, kako bi mogli raditi bez ikakvog stresa i bili totalno produktivni. Nadam se da će vlasnici kompanija biti svjesni važnosti našeg zahtjeva i da će nam udovoljiti”, dodao je Kod.

Žele da im se obračuna kompletan iznos plate bez bonusa i isplati u kešu, ali iz ove računice su izuzeti bonusi i benefiti, koje kako navode i dalje žele primati po zaslugama, iz straha da ne potroše sve pa da ne ostanu bez para.