Udruženje prodavač suvenira “Ko tebi”, danas je usvojilo odluku o kupovini robota iz Japana, koji će ih zamijeniti u njihovom poslu. Navode da su oni dosta krvi i znoja uložili u posao i da je vrijeme da se modernizuju.

“Ja evo već 25 godina sjedim u radnji, izlazim kada svaki turista ili dijasporac priđe, objašnjavam šta je šta, više mi muka od sebe samog. Konačno je došlo vrijeme da počnemo živjeti kao gospoda i onako kako smo zaslužili. Drago mi je da su svi u udruženju podržali ovaj prijedlog i da smo se odlučili na masovnu kupovinu robota. Mi ćemo ih programirati i pripremiti za rad, cjenkanje, zavrtanje i sve ono što nam je u sastavnom dijelu posla. Naše je samo da ih održavamo i prebrojimo pazar na kraju radnog dana”, navodi Meho Braca, predsjednik udruženja i prodavač iz Mostara.

Prodavači ujedinjeni u ideji da konačno rade ono što čitav život žele, da ispijaju kafu i nadgledaju rad svoje radnje.

“Radnika danas dobrog gotovo da je teško pronaći, zato smo bili primorani mi gazde da radimo. Sada kada dođu roboti, ima da dođemo kad hoćemo, naručimo kafu, sjednemo sa drugim gazdama, pričamo o sportu, politici, tračevima, pričekamo da završi smjena, prebrojimo pazar i onda odemo kućama na ručak i nakon toga vani u kafanu. To je život o kojem sanjamo i želimo da ga ostvarimo čim prije”, dodao je Braca.

Roboti bi trebali stići iz Japana do kraja marta ove godine, a kako bi se pripremili za njihov rad, svi prodavači će prekinuti sa radom od danas kako bi detaljno iščitali uputstvo i shvatili kako da programiraju svoje robote.