Dok čitav svijet potresa ogromna ekonomska kriza prouzrokovana pandemijom virusa COVID-19, Federacije Bosne i Hercegovine prkosi tom trendu, te su danas objavljeni novi podaci o analizi ekonomskih kretanja u proteklih mjesec dana. Porast broja zaposlenih je iznenadio svijet.

“Zvuči gotovo nemoguće da jedna mala zemlja poput naše, u periodu kada Njemačka ili Sjedinjene američke države otpuštaju na hiljade radnika svaki dan, bilježi pozitivni trend. Danas je stigla analiza za proteklih mjesec dana i vjerujte da će završiti na naslovnicama najboljih svjetskih medija, kao primjer kako se bori protiv ovakve vrste recesije. Ono što je dodatno za pohvalu što su osobe dobile posao u privatnom, a ne u javnom sektoru”, rekao je premijer Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić.

Novalić ističe da su zaposlene čak dvije osobe i to u različitim kantonima, što samo dokazuje da nije slučajnost, već da jača kompletna Federacija.

“Jedna osoba je zaposlena u prevoznom preduzeću, riječ je o muškarcu dvadesetogodišnjaku iz Gradačca, koji je primljen na minimalac i bez ikakvih dodatnih beneficijaa. Radi sedan dana u sedmici, ali barem ima za koru hljeba. Drugi slučaj bilježimo u Mostaru, gospođa srednjih godina koja se zaposlila kao čistačica u jednoj kompaniji, također na minimalcu i pored čišćenja mora čuvati gazdi dijete vikendom. Ponosni smo zaista na privredne podvige naših biznismena i nadamo se da će ovaj trend se nastaviti i u narednim mjesecima”, dodao je Novalić.

Također je naveo da je u planu primanje čak jedne osobe na ugovor o djelu u trafici u Sarajevu, ali dok se ne završi papirologija rano je još uvijek slaviti taj slučaj.