Od 1993. godine svakog 15. maja u svijetu se obilježava Međunarodni dan porodice. Ovaj dan svečano se svake godine dočeka i proslavi i u našoj zemlji. Tim povodom u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu je organizovana porodična žurka uz prigodan maskembal, gdje visoki politički zvaničnici u društvu svojih porodica i prijatelja uživaju, zabavljaju se i tako bar na kratko bježe od zaista naporne svakodnevnice. Istraživali smo – ko je sve prisutan, šta se najviše konzumira od pića i koji su to najzanimljiviji kostimi za ovogodišnju prigodu.

1. Milorad Dodik – Organizator partija i pjevač. U pratnji supruge i mnogobrojne familije, od koje je, kako je najavio, bar pola uniformisano u odoru Vojske RS-a. Željka Cvijanović barjaktarka. Od pića – isključivo laktaška prepečenica. Gost iznenađenja – Ivica Dačić.

2. Bakir Izetbegović – Tu je samo zato što mora biti tu. Vodi Seku Izetbegović. Ponio bi on i vojnu uniformu, ali ne zna gdje mu je, kaže, još iz doba trezorskog poslovanja. Najavio kostime iz kolekcije Osmanska jesen/zima 1537. Od pića – može šerbe.

3. Dragan Mektić – Bez njega ništa ne može da prođe. Najavio kostim u ulozi ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, u kojoj će se, kaže, dosta relaksiranije osjećati nego u svakodnevnoj ulozi tviteraša i vlogera. Uz uniformu je neizostavan telefon da baci koji tvit na ono što Dodik bubne tu noć. Pije se prnjavorska šljiva, laktaška joj ni do muda.

4. Šefik Džaferović – Bojkotuje party

5. Fahrudin Radončić – Dolazi uvijek među posljednjima, iz Escalade-a izlazi u pratnji Edite Đapo, Sanele Prašović-Gadžo i Avazovog fotoreportera. Memo Haljevac zadužen je za šminku i kostimografiju iz perioda Renesanse. Inače se pije šampanjac, ali pošto je ramazan, sok.

6. Dragan Čović – Dolazi u društvu porodice i Kolinde Grabar Kitarović. Obučen u odoru Vlada Drakule, dok Kolinda ostaje dosljedna dresu sa šahovnicom. HZZB barjaktarka – Borjana Krišto. Od pića, hercegovačko vino. Za pojest’, radoboljska pastrmka.

7. Nikola Špirić – Ostao kod kuće. Potrbušio se i smišlja neku prevaru.

8. Zlatko Lagumdžija – Slučajni prolaznik. Vodi Željka i Ivu Komšića. Od rekvizita nosi zlatni sat, ali ne onaj od oca Salka, nego onaj za sina Zlatka Salka. Obučen u tenisera-biznismena, s reketom i aktovkom u ruci.

9. Abdulah Skaka – Dobio pozivnicu za žur u Predsjedništvu, završio na iftaru u Brezi.

10. Željko Komšić – Sad s Jahorine. Zvao ga Zlatko, da ova lažna ljevica ne bude brojnija. Na maskembalu u odori zakletog komunjare, s ogromnom petokrakom na glavi i štakama, ukoliko bi on ili Komšić stariji slučajno nešto slomili.

11. Banjalučka opozicija

12. Martin Raguž – Zvali bi ga, ali niko ne zna gdje je.

13. Sarajevska ljevica – Tu je, ali po strani. Maskirani u hipike. Nikšić prisluškuje Zlatka i ekipu, a Kojović pije pivo. Muzika mu je odvratna i jedva čeka da idu kući.

14. Dušanka Majkić – Došla s drugaricom iz klupe – Milicom Marković. Dodik im rekao da se ništa ne maskiraju – dovoljna je neka od kombinacija sa sjednica Parlamenta BiH.

15. Valentin Inzko – Na ovakve partije obično kasni i dolazi sam. U lijevoj ruci isključivo loza od 20 gradi, dok je desna ruka rezervisana za stavljanje prsta na sljepoočnicu i duboko izražavanje zabrinutosti ukoliko bude potrebe. Na maskembal dolazi u odori navijača bh. reprezetacije.