Privatni fakulteti raznoraznih univerziteta u Bosni i Hercegovini od naredne akademske godine nude svojim sadašnjim i budućim studentima mogućnost polaganja ispita u udobnosti vlastitog doma, na dvolisnicama. Konkretno, ovakva mogućnost znači da će studenti moći da ne dolaze uopće na fakultet i da, na pitanja koja im profesori pošalju poštom imati mogućnost odgovaranja u vlastitom domu uz kafu i neograničeno vrijeme.

“Iz godine u godinu se trudimo da poboljšamo uslove studiranja za naše studente i buduće studente. U konkretnom slučaju, svima želimo omogućiti da se ne peglaju sa dolaskom do fakulteta već da svoje ispitne obaveze završe vikendom u udobnosti svojih kućnih fotelja. Mi vjerujemo našim studentima i nema teoretske šanse da će oni da prokockaju naše povjerenje i guglaju odgovore na pitanja. Dakle, jednostavno, studenti će pitanja od svojih profesora dobiti putem pošte i imat će tri sedmice da odgovore na ista, na specijalnoj dvolisnici koju će naknadno da poštom pošalju nazad fakultetu, gdje će odgovori biti pregledani i na koncu će se formirati zaključna ocjena svega do tada urađenog. Odličan je ovo koncept za ljude koji rade ili imaju zakazane odlaske u kafanu. Jednostavno neće gubiti vrijeme na gluposti poput putovanja do fakulteta i sjedenja 45 minuta na ispitu. Mi smo razumni i takvi planiramo uvijek da budemo prema svima” – izjavio je za naš portal predstavnik Univerziteta u Travniku, profesor Senad Praznislama.

Privatni univerziteti u Bosni i Hercegovini su prvi na svijetu koji uvode ovu vrstu testiranja znanja svojim studentima, za koju se nadaju da će se proširiti i na državne univerzitete.