Zbog sve češćeg fenomena hapšenja policajaca zbog prodaje narkotika, pripadnicima na svim nivoima MUP-a u BiH je naređeno da se striktno moraju pridržavati novih pravila koja su im propisana, kako se integritet ne bi narušavao i u budućnosti.

“Ponovo se desio nemili incident gdje je pripadnik policije uhapšen zbog prodaje narkotika, i to ni manje ni više nego čuvar zgrade Predsjedništva. Ovo ne samo da baca ljagu na njih već i na sve pripadnike kao i na institucije generalno, i to se ne smije tolerisati. Od sada će se svi policajci morati pridržavati striktnih pravila kako se ovakve stvari više ne bi dešavale. Ko god se ne bude pridržavao pravila, ne samo da će biti novčano sankcionisan i lišen slobode, već će trajno izgubiti mogućnost vraćanja na dužnost”, ističe Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Novo pravilo stupa na snagu odmah, a ministar je jasno naglasio koja su to pravila i kako da se policajci-dileri ponašaju u narednom periodu.

“Ja razumijem da im plata nije odgovarajuća i da imaju potrebu zaraditi sa strane. Razumijem čak i da je to prodaja narkotika, ali zaista nije ukusno to raditi u uniformi. Od sada će svi policajci moći dilati drogu isključivo van radnog vremena i u civilu. Nema više prodaje u uniformi i tokom radnog vremena, čak i ako je to odmah nakon posla, potrebno prvo presvući pa onda izaći na ulicu da se dila. Mi ne možemo niti smijemo im određivati šta će raditi van radnog vremena, tako da ćemo na ovaj način sačuvati ugled, čast i obraz ukoliko padnu zbog dilanja”, dodao je Čampara.

Policajci koji se budu pridržavali novih odluka, dobit će i određene povlastice u smislu dodatnog slobodnog dana ukoliko imaju veliki broj mušterija na taj dan, a posao ih remeti da obavljaju svoju sekundarnu djelatnost.