Kroz historiju matematičari širom svijeta susretali su se sa raznim matematičkim problemima koje su sa više ili manje uspjeha rješavali. Kako građani BiH preživljavaju sa minimalnim primanjima još uvijek je pitanje koje muči matematičare širom svijeta. Zbog svega toga ovaj problem je proglašen za najveći matematički problem u 21. stoljeću, a onome ko ga uspije riješiti obećana je premija od čak sto milijardi dolara.

“Mi smo rješavali razne probleme i zadatke od kojih vam mozak može puknuti na dva dijela. Taman kad smo mislili da nas ništa ne može više iznenaditi pojavila se ta neka zemlja koja se zove Bosna i Hercegovina. Kada smo istraživali o njoj vidjeli smo da više od pola građana te zemlje radi za neke minimalne plate od 300 ili 400 maraka, a da je potrošačka korpa preko hiljadu i nešto. To smo odmah vidjeli kao jedan od matematičkim problema sa velikim potencijalom. Odmah smo uzeli olovke i papire i počeli rješavati tu enigmu. Međutim, nismo nikako uspjeli doći do rješenje i zbog toga smo ovaj problem proglasili najvećim u 21. stoljeću”, rekao je John Zagrada, matematički stručnjak iz SAD-a.

Još nekoliko matematičkih genija modernog doba pokušali je riješiti ovaj problem, ali bez uspjeha.

“Ja sam radio i dan i noć kako bi došao do rješenja kako čovjek koji dobije recimo 400 maraka taj mjesec isti taj mjesec preživi ako mu treba minimalno hiljadu maraka. Sve smo pokušali i na sve način računali, ali jednostavno ne možemo nikako dići do odgovora. Na kraju smo angažovali par osoba iz BiH, ali nam ni oni nisu mogli dati daj odgovor. Pokušat ćemo riješiti ovo, ali sve su naznake da ćemo ovaj matematički problem proglasiti nemogućim za rješavanje”, rekao je Tom Jednachina, matematičar iz Ohaia.