Nakon novih političkih previranja u Bosni i Hercegovini, te ni najmanjeg pomaka u nečemu na bolje, progovorili su stručnjaci za statistiku, iz Instituta za brojeve “Procenat”, koji najavljuju da će sljedeći popis stanovništva u BiH da bude dosta ekološki osviješten.

Naime, popis će biti štampan na dva lista A4 formata, te će tako svih 300 građana Bosne i Hercegovine lako moći da dođu do podataka koliko nas još ima i s kim žive u državi.

“Naš institut je počeo da radi ovo istraživanje već kad je završio prošli popis. Znači prikupljamo podatke od 2013. godine. Ono što možemo reći jeste da je ovaj divni trend odlaska mladih, starih, sredovječnih u Njemačku, Austriju i ostale zemlje Evrope, a i svijeta odlična stvar za naš posao. Vidite, mnogo je lakše popisivati, ali i obrađivati podatke popisa, kad u jednoj državi ima jako malo ljudi… naprimjer 300. Do sad nam je trebalo mnogo radnika, koji su provodili dane i dane obrađujući ono što smo dobijali. Međutim, evo smiješi nam se bolja budućnost. Za ovih pet godina izgubili smo trećinu stanovništva. U narednih pet ćemo izgubiti sigurno više od toga, jer je sve lakše da se ode negdje zbog raznih faktora. Prvenstveno, zapadnim zemljama treba radnika, drugo svi već imaju nekog ‘gore’ i taj neko im lako može pomoći, a treće politička i društvena zbilja iz dana u dan postaje maltene katastrofalna i još se pogoršava. Stoga, smatramo da će na sljedećem popisu, 2023. godine, biti oko 300 stanovnika. Vjerujemo da će to dva popisivača završiti za desetak dana i mi ćemo ga odštampati na dvolisnicu, doduše štampat ćemo obostrano”, rekao je Luka Excel, direktor instituta.

Ukoliko se ove projekcije ne ispostave tačnim, te Bosna i Hercegovina bude imala više stanovnika, u Institutu “Procenat” kažu da imaju rezervnu dvolisnicu na koju može stati još 300 građana.