Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici, osim što je dogovorilo nastavak blokade uspostave vlasti na državnom nivou, uspjelo je naći kompromis oko nekih veoma bitnih globalnih pitanja koja se mogu reflektirati i na našu zemlju.

Prvo je iz zgrade Predsjedništva upućena podrška Pakistanu i Indiji u pronalaženju historijskog rješenja oko situacije u Džamuu i Kašmiru: “S velikom zebnjom pratimo razvoj događaja. Kao predstavnici naroda koji ne znaju za dogovor, rješenje, kompromis, uvjereni smo da se Pakistanu i Indiji nudi prostor za smirivanje sadašnjih napetosti i uvažavanje interesa i prava naroda”, rekao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Također, tri člana Predsjedništva razmatrala su aktuelnu situaciju s požarima u Amazoniji. Područje ove prašume proteže se kroz devet država, a najkritičnija požarišta su u Brazilu. “Pleme Guajajara jedno je od autohtonih amazonskih plemena u Brazilu. Trenutno vode rat s farmerima i vlastima koji žele iskrčiti njihove šume, uništiti njihove domove. Donijeli smo odluku da im pošaljemo deset šlepera najvrjednijeg šumskog bogatstva Romanije, Prenja i Vlašića. Kod nas se krči bez problema. Valjaće im za ogrev”, navodi se u saopštenju Predsjedništva BiH.

Komšić, Džaferović i Dodik su na sjednici pokazali veliku senzibilnost i za životinjski svijet. Nije Amazonija jedino područje u kojem trenutno izumiru rijetke i vrijedne životinjske vrste, navode iz Predsjedništva.

“Malo je toga što mi “mali ljudi” možemo napraviti, ali nekad je dovoljna i podrška. Svjedoci smo tako trenutne borbe za opstanak Kalifornijske pliskavice, endemske vrste slične delfinima u području kalifornijskog zaljeva. S viješću da ih je u svijetu ostalo svega 100-tinjak ostali smo zatečeni i potreseni. Svim akterima u borbi za njihov opstanak, američkim vlastima, okeanolozima i ekolozima šaljemo riječi podrške”, zaključak je ove zaista bitne i plodonosne sjednice, na kojoj deset i po mjeseci od izbora nije dogovorena uspostava nove vlasti.