BiH prema riječima stručnjaka uz ovakvu politiku neće moći ući u NATO narednih nekoliko stoljeća. To je svakako predug vremenski period kojeg naša zemlja trenutno nema na raspolaganju. Kako bi se cijeli proces ubrzao Predsjedništvo BiH razmatra da sada samo 51% naše zemlje uđe u NATO dok bi ostali 49% sačekali bolju političku situaciju.

“Mnogi smatraju da BiH sada nije spreman da uđe u NATO. Ja se slažem i otvoreno kažem da nas RS koči. Zbog toga bi trebali napraviti neki paket da samo 51% BiH uđe u NATO-a i to bi naravno bila Federacija i Distrikt dok bi RS morao čekati neka bolja vremena i drukčiju političku situaciju. Nema potreba da koče nas koji želimo taj NATO. Mislim da je to jedina opcija koju imamo sada, a nadamo se da će i NATO pristati na ovakvu podjelu i primiti nas”, rekao je Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik smatra da ovo nije loša ideja, ali ipak se neće složiti sa njenom provedbom.

“Nato ovdje neće ući nikad dok sam ja živ. Nema nikakve mogućnosti da i metar kvadratni BiH uđe u NATO. Dokle god ima i jedan pošten i čestiti Srbin u BiH neće priči centimetar bliže ulasku u NATO nego što je sada. Ne znam ni što nam to uopšte nude i nagovaraju nas da rastanemo kad dobro znamo da smo svi protiv NATO-a i RS i Rusija i Srbija”, rekao je Milorad Dodik predsjednik RS-a i najglasniji protivnik NATO-a u BiH.