Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na trećoj jubilarnoj sjednici ove godine dogovorili su razvojni plan za privlačenje investitora u Bosnu i Hercegovinu.

U prvom redu, našla se prijateljska zemlja Republika Turska, s kojom dobre odnose imaju Bošnjaci, ali kako se nedavno pokazalo i Srbi. Kako ove dvije skupine čine veliku većinu stanovništva u Bosni i Hercegovini, a i kako se vidjelo da Turci znaju biti iznimno galantni ako ih se dobro ugosti, iz Predsjedništva su poduzeli prvi korak ka ovom projektu, a to je da Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić nauči 10 pjesama na turskom jeziku koje će izvesti kad dođe do sastanka sa turskim vlastima i investitorima.

“Mi smo vidjeli ogroman potencijal u nedavnom događaju koji se desio u susjednoj Republici Srbiji i kao razmjenu dobrih iskustava, želimo i mi da pokušamo napraviti nešto takvo, ali i 10 puta bolje. Do sada nismo znali da Turci mogu biti toliko široke ruke ako im neki zvaničnik otpjeva neku pjesmu na njihovom jeziku kao što je uradio Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić. Kako izvještavaju neki mediji, radi se o milijardu eura investicija. Stoga smo naložili Predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Denisu Zvizdiću, da za sljedeću posjetu turskih zvaničnika, ali i potencijalnih investitora nauči 10 pjesama na turskom jeziku, koje će, uz orkestar, izvesti na večeri koju ćemo organizovati”, rekao je Bakir Izetbegović, Član Predsjedništva BiH.

Kako saznajemo, uskoro će Vijeće ministara objaviti tender za prijavu pratećeg benda koji bi, nakon početka angažmana, uvježbavao melodije sa predsjedavajućim Zvizdićem.

Iz Banja Luke je stigla i reakcija Predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, u kojoj se, između ostalog kaže, da ukoliko dođe do sastanka, mora da se uključi i Republika Srpska, jer i Srbi u Bosni i Hercegovini podržavaju turske eure i ulaz turskih para, te da prošlost treba ostaviti po strani, barem u ovom periodu dok ne stignu investicije.

Kako Šatro info ekskluzivno saznaje, Amir Zukić, zbog navodnog iskustva sa ženskom odjećom, priprema koreografiju trbušnog plesa sa većinski turskim elementima.