Predsjedništvo BiH danas je formiralo poseban izaslanički tim koji za zadatak ima obezbijediti kandidatski status za našu zemlju. Metoda novoformiranog tima podigla je veliku prašinu kako na domaćoj tako i na međunarodnoj političkoj sceni. Prema pisanjima medija tim bi trebao putovati po Evropi i moliti za kandidatski status BiH.

“Ja evo već mjesecima putujem i molim ljude da nam daju nekako taj kandidatski status. Obišao sam većinu ovih malo jačih zemalja, ali izgleda da je sve to bilo bezuspješno. Umoran sam, a i mandat mi se bliži kraju pa sam predložio da formiramo poseban tim. Njihov cilj je da kucaju na sva zvona i mole EU da nam dadne kandidatski status i to što prije. Okupili smo dobru ekipu i mislim da je pitanje vremena kada će uspjeti u svojoj misiji”, rekao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Novi tim za moljenje kandidatskog statusa trebao bi već iduće sedmice početi s radom, a prema prognozama BiH bi do kraja godine mogla značajno napredovati na svom putu ka EU.

“Mi već sljedeće sedmice idemo u Francusku gdje ćemo njihovog predsjednika obavijestiti o jadu i bijedi koji vlada u našoj zemlji. Malo ćemo mu spomenuti i da bi kandidatski status popravio tu situaciju i da bi zbog toga narod bio mnogo sretniji. Nakon toga nastavljamo jakim tempom. Idemo u Njemačku, Belgiju i Španiju kako bismo i tamo molili. Svi smo prošli obuku i nismo neki amater. Zbog toga ne sumnjam u naš uspjeh”, rekao je Uzeir Pregovor, član tima za moljenje kandidatskog statusa.