Na inicijativu člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, sva tri člana Predsjedništva će od sada prije sastanka da dobiju po Snickers sa kioska na tramvajskoj stanici. Svrha ove inicijative je da se stabilizuju hirovi i stihijsko djelovanje pojedinih članova. Riječima Dr. Čovića: “Kad si gladan, nisi svoj.”

Na konferenciji za štampu održanoj u Sarajevu, Čović je rekao: “Sve ove frustracije koje su se nakupile u zadnje vrijeme mogu se jednostavno riješiti kada bi svi predstavnici dolazili siti na sastanke. Ja lično nikad gladan ne vijećam i ne besjedim na prazan stomak, ali eno Ivanić kao sad posti, Bakir čuva liniju. Vječito ljudi gladni, pa ne možemo tako više.”

Čović je u obraćanju citirao i studiju WHO-a (Svjetska zdravstvena organizacija pri UN-u) prema kojoj su gladni radnici čak 32 puta neefikasniji na radnom mjestu i skloniji umiranju tokom obavljanju dužnosti u čak 160% više slučajeva.

Podršku ovoj inicijativi izrazila je i multinacionalna firma Mars, Incorporated, te ponudila da predsjedništvo snabdijeva čokoladicama po posebnoj cijeni od 1,60KM po onom duplom Snickers pakovanju, koje je Bakiru omiljeno. Kompromis je nađen i za posne dane, pa će tako Mars, posebno za potrebe našeg tržišta, uvesti posni Snickers bez mlijeka i drugih životinjskih proizvoda, kako bi Ivanić mogao ispuniti svoje pravoslavne dužnosti tokom dana Vaskršnjeg posta.

“Cilj inicijative je da iskuliramo malo, da smirimo strasti na radnom mjestu” obrazložio je Čović. Član Predsjedništva BiH je za Šatro još rekao kako sebe ovih dana smatra glasom razuma u ovoj instituciji i da mu je žao što Hrvati nikako nisu u centru pažnje u zadnje vrijeme.