Kantonalna Ministarstva Obrazovanja u BiH, zaduženi za donošenje planova i programa obrazovanja, na jučerašnjoj su izvanrednoj sjednici raspravljali o kurikulumima iz predmeta Historija/Povijest/Istorija. Rasprava je dovela do zaključka da su kurikulumi, kao i cijeli sadržaj udžbenika iz historije većinom usmjereni na učenje o ratovima, pokoljima, ubistvima i smrtima, te je sam ime predmeta u ovom slučaju pogrešno i nevezano za sadržaj.

‘’Iako se uči o historiji, fokus je većinom na ratovima. Mi ne želimo mijenjati sadržaj, samo želimo prilagoditi ime sadržaju koji sada imamo’’ kažu iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ-a.

‘’Ovaj kurikulum koji sada imamo je savršen i služi svrsi. Djeca uče različite poglede na ratove, uče ko je koliko čijih ubio, ko je koga prvi, kakav je bio geostrateški položaj, u suštini uče opravdati ubistva svojih, a ne zaboravljati i ne opraštati ubistva tuđih. Ili obrnuto, sad ste me zbunili, uglavnom politika ‘zavadi pa vladaj’, tačno onako kako nama treba. Eto sad se još naziva i pravim imenom.’’ dodaju iz Ministarstva KS.

U zaključcima sjednice još se navodi i da roditelji žele kvalitetnije obrazovanje po pitanju ratova, te da njihova djeca moraju nakon školovanja dobro poznavati tumačenje ratova iz perspektive svoje nacije. Objektivnost u ovom slučaju nema pretjeranu ulogu, udžbenici trebaju da u ciljevima učenja jasno i konkretno obuhvate indoktrinaciju male djece i spremanje novih malih torova koji će u budućnosti biti sposobni zauzeti pravu stranu, kada za to dođe vrijeme.