Nakon mnogobrojnih debata oko sudbine Skenderije, danas je stigao možda i najkonkretniji zahtjev šta da se radi sa tim prostorom. Jedan privatnik iz Sarajeva je predložio da kupi Skenderiju i da tamo napravi monumentalno zdanje.

“Ja imam u Sarajevu nekoliko ugostiteljskih objekata i putovao sam puno po svijetu, imam i neke restorane po Dubaiju i znam šta prolazi i kako se radi posao. Zato sam danas Vladi Kantona Sarajevo poslao prijedlog da se meni proda taj prostor i da ja tamo napravim čudo. Imam ideju, znam šta ide, i vjerujem da će to biti jedan od najprepoznatljiviji objekata u Sarajevu. Bitno je samo da mi vjeruju a ja ću napraviti biznis za pamćenje”, govori Vedad Fintaroš, investitor.

Vedad ima plan da u Sarajevu izgradi drugu najvišu zgradu na svijetu i da tako privuče veliki broj turista.

“Imam ideju da sagradim Burj Shisu koja će imati 160 spratova baš ko ona u Dubaiju i da to budu dvije najviše zgrade na kugli. Jeste da su ovdje jači vjetrovi i kada se zaljulja ima da se pruži do Otesa ali nema veze, i to je turistima zanimljivo. A unutar te zgrade ima da napravim ogromni šiša bar, imat će 30.000 stolova i kada to zadimi, vidjet će se dim iz svemira”, dodao je Vedad.

Ovaj objekat bi Vedad finansirao sam, samo je zamolio da mu se završe sve potrebne dozvole i mehanizacija za rušenje Skenderije. Nakon toga planira također da krene sa izgradnjom Tibre na vodi.