Premijer liga BiH uvijek je bila posebna po tome što se prvak određuje u savezu, a ne na terenu. Još prije početka ove sezone određeno je da bi Borac iz Banja Luke trebao biti ovogodišnji šampion. Zbog svega toga odlučeno je da pravilo ofsajda više neće važiti za Borac kada igra kod kuće.

“Mi smo prije početka ove sezone dobili jasne upute ko mora biti prvak i kome da štimamo suđenje. Već nekoliko puta smo morali navlačiti Borcu jer nisu neka ekipa. Evo vidjeli ste sinoć svi da je bio očigledna ofsajd, ali mi to nismo mogli suditi jer bi Borac izgubio. Ovom prilikom želim da poručimo javnosti da pravilo ofsajda više neće važiti za ekipu Boraca iz Banja Luke posebno kada igra kod kuće. Dobili smo upute i moramo ih sprovesti u djelo, ako želimo i sljedeće sezone da sudimo”, rekao je Irfan Pištaljka, iz asocijacije nogometnih sudija BiH.

Nakon ove izjave gospodina Pištaljke oglasili su se i iz Nogometnog saveza naše zemlje kako bi objasnili odluku da Borac mora biti ovosezonski šampion.

“Prošle sezone je kao što već znate Zrinski bio šampion, a Zrinski je po oprijedljenosti hrvatski klub. Ove godine lomila su se koplje između srpskog i bosanskog kluba ko treba da osvoji ligu. Dogovor je pao da to ove godine bude Borac, a naredne neki klub koji je bosanski. Malo je ovo čudno da se ovako još prije početka sezone bira šampion, ali moramo to tako kako ne bi došlo do nekih nacionalnih netrpeljivosti ili još gore nekih sukoba unutar BiH”, poručili su iz Nogometnog saveza BiH.