Bosanskohercegovački grad Kiseljak našao se u žiži svjetske javnosti nakon što su intelektualci ovog grada osmislili novi sport koji će uskoro ući u porodicu olimpijskih sportova. Naime, radi se o sportu popularno nazvanom “pranje diploma” koji ima za cilj dobivanje titula magistra na Univerzitetu u Sarajevu sa studijem prvog ciklusa završenim na Univerzitetu u Kiseljaku.

Pravila igre su jasna, nakon što student u rekordnom roku završi osnovni studij u Kiseljaku, ima mogućnost da preda papire na Univerzitet u Sarajevu, te da uz najbolji prosjek bude dio studenata master studija na budžetu, te da nakon uspješno odslušanih predmeta dobije titulu magistra sa sarajevskog Univerziteta.

“Nemate pojma koliko nam je ovo olakšalo život. Recimo mene su handrili na Pravu u Sarajevu dok se nisam prebacio u Kiseljak gdje sam završio studij u rekordnom roku sa najvećim pohvalama našeg dekana. Nakon što sam sebi osigurao diplomu, prijavio sam se na konkurs za master studij Pravnog fakulteta u Sarajevu i naravno upao na budžet. Uskoro završavam master studije i dobit ću, pored zlatne značke Univerziteta i olimpijsku medalju za odlično opranu diplomu. Niko mi ne može reći više da nisam završio Pravo u Sarajevu. Ne moram baš naglašavati da je to samo ova jedna dodatna godina. Kažem vam, ovaj sport je super i preporučujem svima da ga igraju i da spoje ugodno s korisnim” – izjavio je za naš portal Amar Guzonja, student master studija iz Sarajeva.

U narednom periodu se planira razvoj sektora prebacivanja samo na doktorate na državni univerzitet, kako bi se izbjegli i problemi mastera. Tada se već očekuje prvi 22-godišnji doktor nauka u Sarajevu.