Udruženje bh. biznismena i menadžera u pokušaju odlučilo je da za ovogodišnju nagradu najmenadžer godine kandiduje Pramoda Mittala, 62-godišnjeg poduzetnika i vlasnika kompanije GIKIL iz Lukavca.

Riječ je o jednoj od vodećih kompanija za proizvodnju metalurškog koksa u Bosni i Hercegovini, koja ima više od hiljadu zaposlenih radnika.

Pramoda je nešto ranije Tužilaštvo Tuzlanskog kantona sumnjičilo da je, uz još dvije osobe, sudjelovao u izvlačenju novca iz ove firme na račune u Londonu. Nakon što je uhapšen, ovaj biznismen je, kako kažu iz udruženja, odmah uplatio kauciju od oko tri miliona KM, uz 21 milion maraka imovinsko-pravnog zahtjeva.

„Čuli smo se s njim. Na slobodi je, sada vjerovatno i bogatiji nego što je jučer bio. Dakle, vrlo uspješan poslovni poduhvat je iza njega. Jeste, uništena je firma, ugroženi su radnici, zdravlje stanovništva, okoliš, ali je zaradio i oprao Bog zna kol’ko miliona. Državi je sad dao 24, čovjek iskešir’o. I kakvu mi ovdje sada sliku šaljemo s ovim istragama, hapšenjima i ostalim pakostima koje smo mu nanijeli? On je primjer biznismena na kojeg se svi trebamo ugledati“, kaže predsjednik Udruženja bh. biznismena i menadžera u pokušaju Kemal Nemirlić.

Inače, porodična firma Mittal Steel, koju je osnovao Pramodov stariji brat Lakshmi, s 300 hiljada zaposlenika i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara, jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu. U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL-a, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubija kod Prijedora. Dakle, nije to jedina kompanija u kojoj tužilaštvo vidi priliku.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona kaže da je iza njih jedna vrlo uspješna akcija. Zadovoljni su odlukom o uplati kaucije i ostalih potraživanja.

„Mi smo radeći na optužnici koristeći se najsavremenijim kalkulatorskim tehnologijama došli do frapantnih podataka o izvlačenju više od 20 miliona maraka iz ove firme. Čovjek rekao – uredu, evo vam te pare. Sad, kol’ko je čovjek stvarno oprao, je li šta iznio više ili manje od toga, nije bitno. Gospodin je to uplatio, mi sad imamo dilemu šta i kako dalje s tim novcem. Vjerujte, i mi smo malo zatečeni“, kaže postupajući tužilac.

Iz udruženja kažu da je Pramod planira napustiti zemlju, ali da će se potruditi da dođe po nagradu najmenadžera godine, ako ga žiri izabere. U kratkom telefonskom razgovoru s novinarima naše redakcije ovaj biznismen je rekao da ide dalje i da je već u potrazi za novom zemljom u kojoj će uspješno poslovati. Međutim, kako kaže, u velikim je problemima, jer: „Teško da neka zemlja može parirati Bosni i Hercegovini kada je u pitanju poslovni ambijent, s ovako merhametli političarima i radnicima.“