3. maj se u svijetu obilježavao kao Svjetski dan slobode medija, a želi se ukazati na problem napada na novinare, kao i odati počast svim novinarima koji su tokom obavljanja svoje profesije izgubili život. I u našoj zemlji se danas ovaj dan obilježio, i to na najbolji mogući konkretni način.

“U naredna 24 sata, strogo je zabranjeno udarati novinare u glavu, i mislim da je to najbolji način kako da im odamo počast povodom njihovog dana. Svi koji žele mogu tući novinare, ali ne smiju ih udarati u glavu. Neka barem danas šetaju bez brige, da su sigurni da neće imati masnice na licu tokom radnog zadatka. Ukoliko im napravite prelom ruke ili noge, to je OK za danas”, kaže Refko Tač, predsjednik udruženja “Prebij novinara”.

Novinari u BiH su česta meta napada, ne samo fizički već su izloženi i psihičkim torturama, prijetnjama, zbog čega često strahuju za život.

“Odmah da kažem, u mom udruženju su isključivo osobe koje žele da fizički pretuku novinare, to da se zna. Nema kod nas ovih mlakonja koji prijete putem društvenih mreža, šalju prijeteće poruke i laju. Mi to fino oplavimo kada nam je ćejf i to je to. Zna se ko su momci koji su u mom udruženje, tu je sve transparentno, jer zakon ne štiti novinare od fizičkih napada, tako da ih mi možemo tući kada god to želimo”, dodao je Tač.

Novinari već godinama traže da se formira udruženje koje bio okupljalo osobe koje šalju verbalne prijetnje, jer bez evidencije se ne može držati kontrola i red.