Vlada Federacije je od ovog mjeseca povećala dječiji dohodak za sve na prostoru ovog entiteta. Taj potez je urađen od strane premijera Novalića, koji ovim činom želi da uradi još jednu stvar prije nego napusti ovu poziciju.

“Odbrojani su mi dani očigledno po pitanju vladavine, i spreman sam da prihvatim svoju sudbinu. Ukoliko već moram napustiti ovu poziciju, neka to bude za narod i u stilu, onako gospodski kako sam i vladao sve ove godine. Želim da građanima pružim još jedan benefit, prije nego odem i ne nastupe mračna i tamna vremena za sve nas. Nova struja dolazi koja će biti neizvjesna i ne znamo kakva nas budućnost čeka sa njom na čelu. Želim da me građani pamte po dobru”, ističe Fadil Novalić.

Dječiji dohodak će iznositi dodatnih 1 KM po djetetu mjesečno, za šta Novalić smatra da je veliki pomak i progres.

“Pored povećanja od 10 KM mjesečno na ukupni dohodak, za svako dijete ćemo dodati i po jednu konvertibilnu marku mjesečno, što će omogućiti roditeljima da za taj novac mogu kupiti dovoljno štapića za uši za taj mjesec, ili jedno 50 kesica smokija, onog žutog od po 30 feninga. Smatramo da je to dobar pomak i da barem o ovim osnovnim životnim troškovima djece, roditelji više ne moraju razmišljati. Smatramo da je bitno podsticati mlade da se žene i prave djecu, a to možemo jedino u koliko im omogućimo finansijsku stabilnost da to urade. Svakako postajemo zemlja staraca i moramo to učiniti”, dodao je Novalić.

Ovako niska mjesečna doplata po djetetu ima za cilj da građani prave što više djece, kako bi se povećao broj populacije naše zemlje u budućnosti.