Širom gradova Bosne i Hercegovine jutros su postavljene fiksne cijevi od nargile, za sve vozače koji će ubuduće tu čekati u kolonama. Inicijativa je pokrenuta od udruženja “Laganini”, s ciljem umanjivanja stresa kod vozača.

“Želja nam je da unesemo malo radosti, veselja i opuštanja kod naših sugrađana nakon dugog i napornog radnog dana. Znamo kakva nervoza vlada na ulicama velikih gradova pogotovo od 16 do 18 sati, i da u tom periodu dolazi do najvećeg broja udesa ali nerijetko i fizičkih obračuna u kolonama. Zato savjetujemo vozačima da tokom čekanja puste neku opuštajuću muziku, uzmu crijevo i lagano uživaju u okusima nargile”, navodi Nejra Apaurin, članica udruženja “Laganini”.

Nargile će biti prikopčane na saobraćajne znakove, uličnu rasvjetu, bankine i semafore, a ispod njih će biti posebni mali bubnjići sa žarom i različitim aromama čaja.

“Naši volonteri će svaki dan prije kraja radnog vremena dopuniti žarom i čajevima, kako bi svi vozači imali dovoljne količine zaliha. Savjetujemo jedino da zbog higijenskih razloga svako nosi svoju puhalicu kako bi mogli konzumirati bez straha da pokupe herpes, lepru ili neko drugo oboljenje koje ne žele. Zahvaljujemo se također svim nivoima vlasti koji su shvatili važnost ovog projekta pored naravno naših sredstava koje smo kao udruženje uložili za pokretanje ovog divnog i vjerujem novog društvenog fenomena”, dodala je Apaurin.

Projekat su podržali svi entitetski i kantonalni nivoi vlasti, te brojna udruženja ugostitelja širom zemlje, s ciljem promocije konzumacije ovog neodoljivog sredstva za smirenje.