Meteorolozi su do kraja sedmice najavili izrazito visoke temperature. Upaljen ja narandžasti meteoalarm. Poslodavci u oblasti građevinarstva morali su hitno da reaguju, prilagode organizaciju posla nepovoljnim uslovima i preduzmu mjere zaštite zdravlje radnika.

„Svaki radnik dužan je od kuće ponijeti dvije-tri stare potkošulje ili majice, kako bi ih mogli natopiti u vodu i nositi na glavi kao rashladno-antidehidracijsko sredstvo. Odlučili smo da ovima koji su cijeli dan na suncu izađemo ususret. Dakle, ukoliko žele, ovih 12 sati na čelopeku mogu zamijeniti za 16 sati u trećoj za duplo nižu dnevnicu. Nama je svejedno, kasniti ne smijemo, investitori su nervozi, nova gradilišta se otvaraju“, kaže predstavnik poslodavaca Tibro Veneta Hilsić.

Iz Zavoda za javno zdravstvo upozorili su da u periodu između 12 i 15 sati popodne, kada se očekuju temperature i preko 35 stepeni, radnici ne bi smjeli provoditi na otvorenom. S tim u vezi, poslodavci su naložili svim radnicima koji su na bolovanju ili godišnjem odmoru da nipošto ne napuštaju svoje domove.

U ovu hvale vrijednu akciju uključio se i Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Sindikat predlaže poslodavcima da u narednim danima uvedu i sistem par-nepar. To bi podrazumijevalo da će radnici na izrazito visokim temperaturama raditi na nižim spratovima, dok bi ovi što rade u trećoj smjeni, pri nešto nižim temperaturama morali na plus 40, ali spratova.

Poslodavci su predstavnicima vlasti i Ekonomsko-socijalnom vijeću uputili i prijedlog da se u danima kada živa na termometru prelazi 35. podjeljak, radnicima ukine topli obrok, jer, kako kažu, ko će na tim vrućinama jesti.