Porezna uprava FBIH danas je nakon inspekcije uslova poslovanja uputila dileru, J.R. (21), kaznu od 10,000KM. Kako navode iz Porezne uprave, ovaj građanin nije imao instaliran fiskalni uređaj, niti je izdavao račune. Zbog nepoštivanja propisa trgovinom, izdat je prekršajni nalog u vidu novčane kazne, istakli su iz Porezne,

„Mi smo uputili nekoliko incijativa firmama i poduzetnicima da se bilo kakva trgovina i prozivodnja ne mogu odvijati bez da se ne poštuju zakonom određene regulative, kao što je obavezno izdavanje računa. Zadnji slučaj oporezivanja je uključivao dilera, ali svejedno je koje je lice u pitanju i o kakvom se poslu radi. Svi su dužni imati fiskalnu kasu.”, poručili su iz Porezne uprave.

Sama Porezna uprava ne može ništa po pitanju višemilionskih dugova poreznih obveznika i njenih vlasnika, ukoliko se ne uključe njeni vlasnici, a posebno političari. Od sljedeće godine kreću masovne inspekcije, mi moramo nekako vratiti dug od 2 milijarde, a to ćemo najlakše postići povećanjem kontrole, najavili su iz Porezne.