Kantonalnom javnom preduzeću Toplane Sarajevo preduzeća, državne institucije i udruženja duguju više od 90 miliona KM za grijanje.

Među brojnim općinama, ministarstvima, javnim preduzećima i ustanovama je i Porezna uprava – Kantonalni ured Sarajevo koja duguje ukupno 8.221 KM. Oni su jedni od rijetkih dužnika koji su se odazvali na poziv Toplana da dođu kako bi se dogovorili o načinu otplate duga.

“Mi sve radimo transparentno, objektivno, strogo i pravedno, ali obično smo mi ti koji tražimo redovno plaćanje obaveza, dugova, poreza. I obično smo mi ti koji ganjamo neplatiše. Sad smo zapali u jedan vrlo nepovoljan položaj, ali smo to vrlo lako riješili s uvaženim kolegama iz Toplana Sarajevo. Zapravo, zaprijetili smo da ćemo im poslati naše najbolje inspektore da ih malo pročešljaju, i odmah nam je dug otpisan. Zapravo, mogu reći da smo mi to na jedan civilizovan način riješili“, rekli su nam iz Porezne uprave.

Iz toplana kažu da su bili na sastanku i s drugim velikim dužnicima, naprimjer u Općini Novi Grad, Općini Stari Grad, Općini Centar, Rijasetu Islamske zajednice u BiH, Federalnoj direkciji robnih rezervi, DF-u, SDA, SDP-u, BPS-u, Stranci za BiH, ali su ipak odlučili da je i u narednom periodu lakši način naplate po sistemu – udri po sirotinji. Građani koji nisu platili račun ili ne daj Bože dva se ovom prilikom mole da zaključaju vrata bar dva puta, zamrače sve prostorije, prave se da su mrtvi ili emigrirali u neku od zemalja Zapadne Evrope.