Poreska uprava pozvala građane da prijavljuju, ali samo sitne utajivače poreza

24.07.2019.

Inspektori Poreske uprave u vrijeme ljetne sezone rade dan-noć. Turisti su tu, dijaspora, ni Bosanci nisu na moru, dakle, posla ima u ugostiteljstvu, trgovini, ali i svim ostalim djelatnostima. Više posla donosi i više mahinacija, prevara, utaja. Zbog toga, Poreska uprava pokreće kampanju „Djeluj, prijavi, ali pazi koga“. Akcija, koja će trajati do septembra ima za cilj stati ukraj svim sitnim poreskim prijestupnicima.

“Pozivamo građane da prijave ove poreske kriminalce i tako doprinesu neizmjernoj borbi Poreske uprave protiv kriminala, korupcije, poreskih prevara, utaja i pranja novca. Ipak, skrećemo im pažnju da prilikom prijavljivanja neregularnosti isključivo vode računa da se radi o sitnim poreskim prevarantima. Imali smo prethodno prijava protiv ovih krupnih, s milionskim prevarama, ali morate biti svjesni da su naši kapaciteti ograničeni. Nemamo ljudskih i finansijskih kapaciteta da se sada bavimo nekim većim slučajevima i istragama. Pa to ne radi ni tužilaštvo. Uglavnom, svi oni koji misle da će neizdavanjem računa, prijavljivanjem manjeg prometa ili manjeg broja radnika ušićariti koju marku, slobodno nek’ sami zapečate radnju”, upozorio je glavni inspektor za sitni poreski kriminal Fiskal Đemiđić.

Građanima koji uzmu učešće u akciji “Djeluj, prijavi, ali pazi koga” obećani su i određeni poreski poticaji. Inače, u prvim danima akcije zabilježeni su sjajni rezultati. Inspektor Đemiđić prepričava neke od prijava građana koje su hitnom inspekcijskom intervencijom okončane uspješno.

“U 1:35 poslije ponoći gospodin inicijala Č.E. nas je nazvao i prijavio jedan pab. Vidno uznemiren i ošamućen, hospitaliziran je u hitnu, gdje mu je pružena medicinska pomoć ispumpavanja alkohola iz organizma, a inspektori su otvorili istragu. Naime, prilikom konzumiranja zadnje ture dotični je uočio da vlasnik paba toči pola krigle piva na pola krigle pjene. Takvo nedolično postupanje i pokušaj iznude novca odmah smo procesuirali i lokal je zatvoren. Već drugog dana djelovali smo po dojavi jednog od naših najzapaženijih poreskih zviždača, penzionera K.F. koji je uspješno zatvorio sve manje trgovine u svom komšiluku. Inače, njegove prijave obično se odnose na manjak zaposlenih radnika u marketima, zbog čega je prinuđen sam izmjeriti krompir ili dohvatiti hljeb. Pa ne može u supermarketu biti zaposleno dvoje radnika”, navodi Đemiđić.

Zatvorene su sve manje prodavnice i kafići koji su imali promet između 500 i 5.000 KM. Broj tezgi na pijacama je upolovljen. Inspektori se zahvaljuju građanima što su shvatili poentu akcije, te se do sada nijedna prijava nije odnosila na predmete milionskih utaja i pranja novca.

Sve informacije u porezima u BiH možete naći na www.mojporez.ba


Odgovori

*