U Boni i Hercegovini, ali i regionu u posljednje vrijeme drastično je porasla prodaja vodootpornih mobilnih telefona, tačnije pametnih telefona.

Kako nam javljaju iz mnogih prodajnih mjesta telefonskih kompanija, ali i prodavnica za tehnologiju, razlog je vjerovatno porast vode na mnogim područjima u BiH i regionu, ali i želja za pristupu životno važnim informacijama.

Pitali smo neke od novih vlasnika vodootpornih telefona, zašto su se odlučili na ovaj korak kupovine u vrijeme kada nisu sigurni u budućnost svojih kuća i imanja.

“Ma kako da ne kupim vodootporni telefon. Zamislite vi sad meni voda uđe kroz prozore i vrata i ja da moram paziti da mi se telefon ne pokvasi. Pa nema šanse da se to desi. A ovaj obični ako se pokvasi, on vrlo brzo prestane raditi. Eh sad, kako ja da pročitam najnovije informacije o Tošiću i Karleuši ako nemam vodootporni telefon? Šta, da čekam do sutra, da kupujem novine, da zovem kuma da mi čita s kompjutera. Ma nema šanse. Hoću odmah da imam sve informacije, da se ne sekiram još i oko toga”, rekao je Emil Hajvan.

Ono što su prodavači počeli nuditi jeste vodootporne maske za ostale telefone koji nemaju ovu funkciju, a za korisnike manje platežne moći.

“Otkako smo primijetili ovaj trend, mi smo našli i te vodootporne maske, da ljudi mogu i na čamcima za spašavanje čitati najbitnije vijesti. Prodaja je krenula odlično već, a planiramo je i unaprijediti. Ono što smo razgovarali na nivou svih prodavača telefona jeste inicijativa da napravimo jednu aplikaciju gdje bi bile samo vijesti u slučaju Karleuša i svi ostali. Vidjet ćemo kako tržište bude nalagalo”, rekla je Hana Touch, direktorica jedne od prodavnica opreme za mobilne telefone.