Glavni grad naše zemlje su proteklih nekoliko dana iznenadili enormno veliki pljuskovi, koji su prouzrokovali mnoge probleme. Pored kolapsa u saobraćaju koji je nastao, te poplavljenih podrumskih prostorija širom grada, najveće probleme su imali vlasnici ugostiteljskih objekata u starom dijelu grada.

“Ovo nas je unazadilo godinu dana, štete su ogromne a najveći problem je što su nam odnesene fiskalne kase. Voda k’o da je znala šta treba da napada, tako da su svim radnicima kase otišle u nepovrat. Evo na primjeru moje radnje, ja držim šiša bar koji je odignut nekih metar od nivoa ulice, te nema teorija da voda uđe unutra. Ali eto povrh svega, iako voda nije napravila nikakvu štetu u radnji, odnijela mi je fiskalnu kasu. Ja sam primoran sad da radim ilegalno, jer para za drugu nemam”, rekao je Meho Pipak, vlasnik jednog od šiša barova.

S druge strane, mnogi objekti su totalno završili pod vodom, te je i njima također nestala najdragocijenija stvar koju posjeduju.

“Ma halal bilo i inventar i namještaj, voda mi je otpuhala kasu i printer. Ja sam znate štekao lažni printer ispod šanka koji je bio programiran da prijavi svaki deseti račun. Sada sam u belaju jer ću se morati registrovati na pravi printer čim nabavim novu kasu, porezi će mi biti ogromni”, kaže za naš portal ožalošćeni Selim Kebab, vlasnik fast fooda.

Udruženje ljubitelja šiše je pokrenulo kampanju prikupljanja sredstava za ugroženu kategoriju ugostitelja, kako bi se Baščaršiji vratio stari sjaj, te da ponovo mogu u miru i rahatluku pušiti nargile bez plaćanja poreza.