Dugogodišnjom praksom uzimanja takozvanog bijelog hljeba političari u BiH su iz budžeta uzeli nekoliko miliona KM. Ta praksa se pokazala kao odličan primjer kontinuirane i pasivne zarade. Zbog svega toga političari u BiH uvode i crni hljeb. Još nije sasvim jasno šta bi ovo trebalo podrazumijevati, samo je jasno da je to još jedan veliki udar na BiH budžet.

“Vidite vi kad dođete u pekaru niste ograničeni da uzmete samo jedan proizvod, e tako je i ovdje. Za sada imamo siguran bijeli hljeb, uvodimo crni, a u pripremi je da uvedemo i kifle, pogače i slično kako bi izbor bio što raznovrsnije. Naravno svi znamo da je crni hljeb i skuplji tako da će i naše primanje na kontu njega biti veće. Mi smo nešto kontali da ovo stupi na snagu već od sljedećeg mjeseca pa da vidimo kako će ići”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Nakon što je gospodin Izetbegović objasnio cijeli pojam crnog hljeba oglasili su se i iz DF-a iz kojeg kažu da su ovom problemu pristupili isključivo iz naučnih razloga.

“Svi ste čuli za poznatu izreku “nema hljeba bez motike” mi to želimo da opovrgnemo. Ovim potezom sa uvođenjem i crnog hljeba mislim da ćemo dokazati da se može zaraditi, a da se ništa ne radi. Nakon toga pisat ćemo svjetskoj organizaciji za izreke da ovu izreku izbaci iz upotrebe. To je jedini razlog zbog kojeg smo mi pristali uvođenje ovog crnog hljeba nije tu u pitanju nikakvo bogaćenje nego čista nauka”, rekao je Željko Komšić, predsjednik DF-a.