Poznato je da u našoj zemlji osoba koja jednom dođe na vlast teško odlazi sa vlasti bez obzira na sve prepreke. Iako su izbori svake četiri godine mnogima je pošlo za rukom da na vlasti provedu više od dva desetljeća. Zbog toga su neki od najdugovječnijih političara danas izašli u javnost sa zahtjevom za uvođenje doživotnog mandata.

“Ja sam na vlasti i u raznim foteljama već više od dvadeset godina i mislim da nema smisla da izlazim na izbore. Narod je rekao svoje i jasno pokazao koliko me podržava. Zbog toga mislim da moje funkcija mora biti zabetonirana doživotnim mandatom bez mogućnosti za smjenom. Zbog toga tražimo da se na našu političku scenu uvodi termin doživotnog mandata jer je za nas starije političare svaki izborni ciklus stresan, a to nam se direktno može odraziti na zdravlje”, rekao je Halid Genjac jedan od najdugovječnijih političara na bh. sceni.

Veoma brzo i ostali dugovječni političari su podržali ovaj prijedlog za uvođenje doživotnog mandata.

“Mislim da je prijedlog dobar i ima dobro pokriće. Svaki političar koji je više od deset godina na vlasti treba da ima doživotni mandat i kraj priče. Nema potrebe da se stalno izlazi na izbore kada ćemo svakako na ovaj ili onaj način doći na vlast ponovo. To vam je kao ličnu kada vaditi nakon određenog broja godina dobiva doživotnu, a tako bi trebalo biti i sa mandatima. Mislim da je se ovo treba što prije usvojiti kako nam izbori više ne bi stvarali dodatni stres”, rekao je Nikola Špirić, ikona bh. političke scene.