Mali broj političara iz naše zemlje kojima je u fokusu država, a ne privatni interes danas su angažovali gataru. Razlog za ovakav potez su česte blokada na svim nivoima vlasti na koje niko ne reaguje. Konkretno pitanje na koje su bh. političari htjeli dobiti odgovor je da lći će visoki predstavnik, gospodin Šmit reagovati na ove blokade.

“Nakon izbora bili smo pravo optimistični i krenuli u ovo formiranje vlasti puni elana i pozitivne energije. Međutim, već nakon nekoliko dana smo vidjeli da to nije tako kako smo zamišljali. Blokada ovamo, blokada tamo i brzo se čovjek zasiti svega. Gospodin Šmit se još uvijek nije oglasio po ovom pitanju, a kad će niko ne zna. Zbog toga smo mi angažovali gataru da nam odgovori na ovo vječito pitanje. Gatara je pomoću nekoliko metoda pokušala dobiti što tačniji odgovor i mi smo zadovoljni”, rekao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

Iako narod u BiH još uvijek nije siguran da li je gospodinu Konakoviću bitnije država ili vlastiti interes ipak su mu dali podršku kada je ovakav vid rješavanja problema u pitanju.

Da je gospodin Šmit imao muda izaći u javnost i otvoreno reći hoće li i kada ragovati na sve ove silne blokade do ovoga ne bi ni došlo. Svaka čast gospodinu Konakoviću i njegovim partnerima na ovom hrabrom potezu. Istina da i oni imaju svojih mušica, ali barem nešto rade za razliku od pojedinaca koji su godinama bili na funkcijama, ali bez ikakvih postignuća koji bi pomogli BiH”, rekao je Semin Statistika, politički analitičar iz Sarajeva.