BiH trenutno se nalazi u tranziciji kada su političke prilike u pitanju. Odlazak stare vlasti i dolazak novih lica izazvao je totalni kolaps. Sa druge strane revolt radnika nikad nikad nije bio veći. Mnoge firme zbog loših uslova rada i malih primanja najavile su proteste. Međutim, političari su ipak zamolili radnike da ne prave nikakve proteste dok se ne podjele pozicije.

“Kao što već znate da se naša država sada nalazi na pragu i mi moramo dobro razmisliti kome dajemo kju poziciju. Nećemo žuriti sa tim i uzet ćemo vremena koliko god nam je potrebno inače neće biti dobro. Čuo sam da radnici planiraju neke proteste, ali ja im kažem da trenutno nema potrebe za tim. Nemamo resornih ministar ni ljudi koji su na pozicijama trenutno i koji bi im mogli pomoći tako da će se bez veze smrzavati na ovoj kiši”, rekao je Esmir Plečka, savjetnik za formiranje vlasti i radnička prava u BiH.

Ova izjava nije smirila radnike koji već godinama rade u nehumanim uslovima sa veoma niskim primanjima.

“Moramo li mi svaki mjesec čekati prvi da vidimo hoće li uopšte biti plate. Ja radim u rudniku i svaki mjesec nam je neizvjestan. Hoćemo napraviti neke kvalitetne proteste da se čuje naš glas, a sad nam ovaj govori a to ne radimo. Naše strpljenje je pri kraju i ne znam koliko ćemo moći izdržati. Pozivam sve političare da što prije podjele te funkcije kako bi i mi mogli na miru napraviti proteste”, rekao je Ahmed Krampa, rudar iz Zenice.