Kako politička kriza poprima sve ozbiljniji oblik u Bosni i Hercegovini, političari iz Bosne i Hercegovine polako preduzimaju sve ozbiljnije korake ka rješenju ovog problema.

Naime, kad je narod počeo govoriti o oružju i potencijalnim ratnim dejstvima, naši lideri nisu časili ni časa, nego su već za pet dana izabrali lokacije na koje će poslati svoju djecu u slučaju da se zaista počne pucati.

Ovo nam je potvrdio i Ermin Booking, direktor novootvorene turističke agencije “Viza za budućnost”, za slanje djece političara u prve, druge i treće zemlje.

“Ja sam to otvorio prije nekih 25 dana i odmah sam poslao ponude u sve državne institucije, pogotovo na državnom i entitetskom nivou. Također smo poslali taj informativni mail u sve velike stranke. Odmah su se javili prije svega ovi koji te mailove čitaju – sekretarice, savjetnici, asistenti, a onda su došli i lideri. Moram reći da su oni bili dosta konkretniji i odmah došli u agenciju, te bukirali aranžmane za svoju djecu”, kaže Booking za naš portal.

Pitali smo ga i za imena, ali to nije želio da otkriva, jer kako kaže, svi su zahtijevali diskreciju i tajnost podataka, ali nam je objasnio da je mnogo toga išlo po nacionalnom ključu.

“Pazite, ne mogu sad u detalje, ali evo reći ću vam kako je funkcionisalo u nacionalnom smislu. Srbi su većinom birali Sjedinjene Američke Države, odnosno Čikago, Austriju, odnosno Beč i poneki koji već imaju nekretnine tamo Rusiju. Bošnjaci su najviše izabrali Tursku, jer misle da je tamo sigurna diktatura koja ne može eskalirati ratom, ali se nisu libili ni Njemačke, odnosno područja Bavarske. Hrvata i nije bilo toliko mnogo, ali oni koji su bili su izabrali većinski Irsku i poneki Italiju. Većina uplata došla je s računa na Kajmanskim ostrvima i iz Paname. Posao ide odlično, za sada. Ne mogu se žaliti”, zaključuje Booking.

Ova agencija uskoro planira izaći i s ponudama kulturno-umjetničkog programa, slanja prije svega muzičara, a onda i teatarskih predstava, te patriotskih govornika.