Iako su Vlade kantona u cijeloj BiH, kao i Vlada RS uveli policijski sat kako bi spriječile širenje virusa COVID-19, broj zaraženih slučajeva u državi i dalje ne pokazuje tendenciju smanjenja. Neučinkovitost policijskog sata, kao i redovno kršenje odredbi propisanih od strane Civilne zaštite i nadležnih institucija prisilili su vlasti u našoj državi na pooštravanje mjera opreznosti i zaštite.

Novi model “policijski sat i po” uvodi se od sutra, i sa sobom nosi neka nova pravila. “Hvatamo ljude po roštiljima, zabavama iza zatvorenih vrata restorana i kafića, po parkovima i popularnim kotama za okupljanje. Mjere se moraju pooštriti. Od sada, umjesto policijskog sata, imate sat i po, pa se nadamo da ćete dobro razmisliti želite li ga kršiti”, javljaju nadležne institucije

Policijski sat i po podrazumijeva i veće kazne za njegovo nepoštivanje, a mito koji bi inače bio potreban da vam se u ovom slučaju “progleda kroz prste” raste za pedeset posto.

“Normalna je situacija da, ako je policijski sat i po, imate i mito i po. Neće više raditi cener na dvojicu kolega. Ispod 15 nema priče”, stoji u zajedničkom saopštenju kantonalnih MUP-ova.