Svečanim postrojavanjem na Trgu Bana Jelačića, intoniranjem državne himne, te uručivanjem priznanja, policajci Republike Hrvatske su odlikovani najvećim priznanjem nacističke Njemačke zlatni Kukasti krst. Vod specijalne policije pod nazivom “Maks Luburić”, tačnije 300 pripadnika ovog voda, kolektivno su nagrađeni za čuvanje i održavanje reda u Hrvatskoj.

“Vi dragi policajci ste još jednom dokazali da vam je Hrvatska iznad svega. Svoje živote ste stavili na kocku kako bi obranili prag domovine od najezde hordi migranata. Nesebičnim zalaganjem ste ih još jednom odbili s granice, te ih vratili nazad u Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska je ponovo dokazala da ima sinove kojima se može ponositi, te da može mirno spavati u kriznim danima poput ovih koji su nas snašli proteklih nekoliko godina”, rekla je Kolinda okupljenima na trgu.

Policajci su dobili orden za uspješno premlaćivanje migranata, omalovažavanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, organiziranom deportacijom i prisilnim premještanjem, te kršenja svih oblika Ženevske konvencije.

“Vratili ste ih tamo gdje im je mjesto, van granica Hrvatske. Oni nam ne trebaju jer uništavaju našu čistu i plemenitu kulturu koja pripada Europi a ne Africi ili Bliskom Istoku. Neka ih u Bosni, svakako su iste vjere. Čestitam vam na uspješnoj akciji ilegalne deportacije migranata tijekom noći preko granice s Bosnom i Hercegovinom, nadamo se da ćete i dalje nastaviti ovakve akcije. Živjela Hrvatska i njen bijeli, katolički narod”, riječi su kojima je Kolinda završila govor na trgu.

Nekoliko hiljada građana je uz miroljubive pjesme Thompsona, pozdravilo ovaj čin, te uz prigodnu modnu ikonografiju crnih košulja i majica s nacističkim simbolima, dokazala da nikada neće odustati od ideje da podrži plemenitu i časnu ideologiju nacističke Njemačke. Udruženje “Zora” iz Njemačke, koje okuplja na desetine hiljada neonacista, pozdravilo je ovaj čin i naglasilo da je Hrvatska današnja oaza nacizma u kojoj on uspješno preživljava.