Nakon stravičnog zločina koji se dogodio na Novom Zelandu, nakon što je terorista upao u džamiju i svirepo pobio nekoliko desetina vjernika tokom molitve, danas se zvanično i oglasila policija.

“Detaljno smo obradili sinoćni događaj, te ustanovili o čemu se radi. Dakle ovdje nema govora o terorističkom napadu, niti bilo čemu sličnom. Nakon što smo ustanovili da momak nije musliman, nema prekršaja od ranije, bijelac je, odbacili smo sve tvrdnje da je ovo akt terorizma. Prvo, momka je malo prenijelo, teška sedmica, stres, frustracije, mi to sve razumijemo. Uletio momak, pobio muslimane tokom molitve, pa šta? Desi se svakome. I oni svako malo napadaju naše, šta fali da im malo vratimo? Dečku ćemo poslati kaznu za remećenje javnog reda i mira, i to blaži oblik. Dakle procesuirat ćemo kao da se pijan derao ulicom i da su građani pozvali policiju. Fin je momak, nema prekršaja od ranije, može mu se tolerisati. On će platiti kaznu u iznosu od 50 eura i to je to. Mislimo da mu to neće biti problem, na snimku se jasno vidi da vozi skupocjeni automobil, tako da ga nećemo puno oštetiti. Mi bi njega pustili da prođe i bez kazne, ali nažalost je video izašao u javnost, te smo sada primorani da reagujemo”, rekao je Morgan Redneck, policijski komesar.

Građani se također mole, ukoliko opet primijete napad na muslimane, da ne dižu paniku i ne snimaju video zapise. To je normalna stvar i ne treba dizati frku.