Ministarstvo unutrašnjih poslova je zaprimilio prijavu o pojavljivanju zmije u sali za fiskulturu, osnovne škole Musa Ćazim Ćatić u Sarajevu.

Kako saznajemo, prijavu je poslala majka jednog od učenika, nakon što joj sin poslao video koji je snimio sa prijateljima dok su bili na času tjelesnog odgoja gdje su vidjeli zmiju koja je došla na čas iz nepoznatih razloga. Djeca su pokušali pitati zmiju neka pitanja da vide zašto je došla tu i šta joj treba, ali zmija nije odgovarala, pa je majka odlučila da prijavi policiji ovaj slučaj, jer se pretpostavlja da zmija nije govorila isti jezik kao djeca.

“Mi smo pitali zmiju što je došla tu, ali ona nije ništa odgovarala. Tako smo mami poslali video da pogleda, jer je moguće da je zmija rekla nešto što mi nismo razumjeli, a mama je u Jugoslaviji učila srpski i hrvatski, pa hajde da vidimo. Međutim nije ni mama znala odgovoriti i onda je došla policija. Mi dalje ne znamo šta se dešava”, rekao je J.K. učenik osnovne škole Musa Ćazim Ćatić koji je nazočio događaju.

 

Majka djece je rekla kako je iz straha da su se djeca pomiješala na času tjelesnog pozvala policiju, s obzirom da bi to bilo krivično djelo prema najnovijim odlukama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

“Prepala sam se. Ne znaju djeca šta je zakon i možda su se slučajno pomiješali. Nisam ni ja razumjela je li zmija išta rekla pošto video i nije nekog velikog kvaliteta. Stoga sam odmah policiju da ne bi bilo da su naša djeca namjerno kršila zakon i miješala se sa drugim vrstama kao što su Srbi i Hrvati”, rekla je Amina Hadžiahmetspahić, majka djeteta.

Trenutno je policija na terenu i vrše uviđaj, a sumnjivi subjekt je priveden i vrši se dalja istraga i ispitivanje.

“Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da utvrdimo nacionalnost zmije, te jezik koji govori. Zakon je zakon i bez obzira što je druga vrsta u pitanju, želimo znati je li prekršila zakon i prisustvovala času po planu i programu koji nije predviđen za njenu nacionalnost. Kada utvrdimo činjenice i dokaze, te uzmemo iskaze, poslat ćemo ih Tužilaštvu Kantona Sarajevo”, rekla je Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS.