Danima najavljivan duet Severine i R2D2-a, kojeg u spotu glumi poznati reper Jala Brat, jučer je ugledao svjetlo Youtube-a. Najpoznatiji robot univerzuma i hrvatska Lisa Ann zablistali su sjajnim nastupom, odličnim vokalnim sposobnostima i autotune editing čarolijom u novoj domaćoj akcijsko – romantičnoj drami.

Pjesma naziva ‘’Otrov’’ govori o neuhvatljivom švaleru kog pola njegove (bivše?) djevojke čeka u špilji da joj se vrati iz lova na druge žene, pri tom skačući iz voza, osjećajući bol zabadanja noža u pleća i drogirajući se tabletama za smirenje i Hennesijem na putu zločina.

“Način upotrebe stilskih figura poput metafore, poređenja i ponovo metafore obogatio je cjelokupni poetski narativ slavističke lirike i nakon Sergeja Jesenjina po prvi put donio novi način zapisivanja agonije umjetnika u stihove.” kaže naša muzička kritičarka Tresh O’Bitchni.

R2D2-ov digitalni kompjutersko generirani vokal bez emocija pjesmi daje posebnu vrijednosti. Upotreba ovakvog efekta zasjenjuje i najveće vokale današnjice, jer proživljavanje teksta i emocije koju lirika nosi prebacuje na opijenog slušatelja, a samog izvođača oslobađa potrebe za posjedovanjem talenta ili muzičkog obrazovanja.

‘’Digitalizovanje glasa je u našoj prirodi već stoljećima. Dok su posjedovali samo primitivne instrumente i sjedili okupljeni oko vatre negdje u Africi i vrištali neartikulisano, naši preci sanjali su da će jednog dana svoje vokalne tehnike usavršiti do te mjere da im više nikad nikakav tehnika osim kompjutera neće ni trebati. Falseto je npr. jedna od prirodnih preteča autotune-a. R2D2 je majstor svog zanata i on je pravi primjer evolucije ljudske rase i evolucije vokalnog raspona i vokalnih tehnika’’ ističe Tresh.

Ovo djelo, kao cjelokupni umjetnički izražaj, pored savršenosti muzičkog sklada, nosi i aktivističke poruke pomirenja i suživota. Suptilna upotreba Afroamerikanca spotu daje na dodatnom značaju, posebice značaju promovisanja drugih kultura.

Naša kritičarka je istaknula i to da je za stvaranje jednog dobrog ‘’nightclub’’ hita izuzetno važno da ne liči na neke druge pjesme koje su objavljene u istom ili srodnim žanrovima, što ova pjesma definitivno nije.