Naša zemlja poznata je po svojim ilegalnim deponijama na koje građani odlažu otpad. Kako se ovaj problem već godinama ne može riješiti ovog proljeća pokrenuta je akcije dobrovoljnog odlaganja otpada na ilegalne deponije širom FBiH.

“Znate za onu dobru staru ako ih ne možete pobijediti onda im se priključite. Mi smo se godinama borili protiv ilegalnih deponija i pokušavali da ih uklonimo, ali nam jednostavno nije išlo. Mi uklonimo jednu deponiju, a odmah se za dan ili dva pojave dvije ili tri nove. Dosta nam je više tog uzaludnog posla pa smo ove godine odlučili malo promijeniti strategiju. Umjesto zabrane odlaganje mi otpada na ilegalne deponije mi smo odlučili napraviti jedan festival odlaganja otpada i to isključivo na ilegalne deponije”, rekao je Elmedin Limenka, predstavnik agencije za suzbijanje ilegalnih deponije iz Zenice.

Ovog proljeća građani FBiH će moći uživati u sve popularnijem hobiju, a to je odlaganje otpada na ilegalne deponije.

“Mi imamo tu neku mapu ilegalnih deponija na kojima ćemo sprovesti ovaj festival dobrovoljnog odlaganja otpada. Pozivam sve zainteresovane da se prijave i da svoj otpad odlažu na ilegalne deponije. Imat ćemo i nagrade za najbolje odlagača i to u nekoliko kategorije, a sve to zbog naših vjernih sponzora. Mislim da ćemo okusiti najbolje odlagač otpada na ilegalne deponije ne samo iz BiH nego iz cijelog regiona”, dodao je gospodin Limenka.

Svi odlagači će se nagrađivati u nekoliko kategorija, a neke od njih su nagrada za najbolje odagača u kategoriji kabastog otpada, nagrada za odlaganja medicinskog i toksičnog otpada, a svi će dobiti i diplomu za učešće.