Tradicionalna sanacija glavnih ulica u Sarajevu je započela ovog ljeta. Sada već brend grada poput Sarajevo film festivala, rata, Olimpijade, Zabranjenog Pušenja i zvuka ezana i crkvenog zvona u podne, i ovaj dragulj glavnog grada je završio na razglednici Sarajeva kako prepoznatljiva znamenitost.

“Mi smo došli iz dalekog Japana da bi se uslikali s radnicima i bagerima. Mislili smo da je nemoguće da neko renovira glavnu ulicu u glavnom gradu u jeku turističke sezone, ali ovdje je to moguće. Bosna je zaista neobična zemlja i drago mi je što sam ovdje”, rekao je Yukuhama Zukoku, turista iz Japana.

Kako bi se olakšalo kretanje građana koji ne žele da se slikaju pored ove turističke atrakcije, kao alternativni pravac će biti obezbijeđena kanalizacija za kretanje.

“Projekat Nindža Kornjače će zapravo oživjeti sve one čari i ljepote Austrijske gradnje kanalizacionih odvoda, te će se građani moći kretati kroz njih na području Centra i Starog Grada. Glavni odvodi poput Bulevara učitelja Splintera, Krangovog Sokaka te Leonardovog šetališta su već otvoreni, a navedeni tuneli se prostiru od Sebilja do Katedrale. Ostaje još da se završi ova dionica do SCC-a”, rekao je Abdulah Skaka.

Prilikom ulaska u tunele, na vratima će se moći preuzeti hodžini zapisi, kako ne bi ograisali dok budete šetali pored govana.