Nova akademska godina počela je u našoj zemlji. Mnogi mladi su nakon završetka srednje škole prvi put sjeli u fakultetske klupa i time napravili jedna ozbiljan korak u životu. Međutim, prema statistikama početkom nove akademske godine zabilježen je i ozbiljan porast depresije kod mladih ljudi.

“Posebno neko raspoloženje vlada početkom oktobra kada treba da počne nova akademska godina. Neki su sretni nekim baš i ne, ali osjeti se nešto u zraku. Međutim, za razliku od prošlih godina, ove godine smo zabilježili ozbiljan porast depresije kod mladih, a kao glavni krivac za to je početak akademske godine. Mladi su pod stresom i to sada izlazi na vidjelo. Postajemo polako zemlje depresivnih mladih. Podaci do kojih smo došli zaista su šokantni i pokazuju da je čak 80% mladih palo u depresiju zbog toga što moraju na fakultet”, rekla je Kolijevka Ovojnica, član tima za istraživanje depresije kod mladih u BiH.

Naš portal kontaktirao je jednog brucoša koji nam je objasnio kako se osjeća povodom početka nove akademske godine.

“Taman sam završio srednju školu i mislio par godina živjeti na grbači roditelja, zezati se i izlaziti svaki dan. Onda me je realnost udarila u glavu kada su me natjerali da upišem ovaj fakultet. Upisao sam fakultet koji su mi roditelji izabrali i koji nisam želio ni u ludilu, ali šta je tu je moram da ih slušam dok sam pod njihovim krovom. Već prvi dan predavanja me uhvatila tolika depresije da su mi se svakakve misli motale po glavi. Dok je moje društvo negdje na kafi ja ovdje moram sjediti i slušati neke stvari ko je me ne zanimaju. Nadam se da će me ova depresija malo popustit i da ću zavoljeti na kraju ovu ekonomiju”, rekao je jedan od brucoša Univerziteta u Zenici.