Veliki problem sa kojim se doktori u našoj zemlji susreću je mito. Mnogi pacijenti nemaju dovoljno gotovine za mito kod sebe, a kartično plaćanje još uvijek nije podržano. KCUS kao preteča svih trendova kada su klinički centru u pitanju već je počeo ugradnju bankomata u neposrednoj blizini kako bi pacijenti mogli podići novac za mito na licu mjesta.

“Stvarno smo dovedeni do ruba egzistencije, plate su nam premale da bi preživjeli ovu krizu. Što se mita tiče od toga se može živjeti, ali i tu imamo problem. Mnogo pacijenata dođe sa izgovorim da nemaju gotovine kod sebe i da će nam donijeti. Naravno više se nikad ne pojave, a mi ostanemo bez svog nova. Ovo što je naša direktorice dogovorila da se bankomati ugrade u krugu KCUS-a. Cijeli proces davanja mita bi trebao biti pojednostavljen”, rekao je Semir Vena, hirurg sa KCUS-a.

Direktorica KCUS-a, Sebija Izetbegović ni ovu priliku nije propustila da pokaže koliko je KCUS napredovao pod njenom vladavinom.

“Svi znate u kakvom je stanju KCUS bio prije mog dolaska. Evo vidite sada imamo ovaj projekt gdje ugrađujemo bankomate kako bi našim doktorima osigurali sigurna mito. Biti ćemo prva takva bolnica u svijetu i ponosni smo na to. Od sada se više niko neće moći izvući od plaćanja mita jer ćemo osigurati cijelu infrastrukturu. Naravno meni ide procenat od svakog mita koji doktori dobiju tako da smo svi na dobitku”, rekla je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i prva dama Bošnjaka.