Plin će ove godine poskupiti za dodatnih 30%, što će svakako prisiliti građane da u što masovnijoj mjeri pronađu alternativni način grijanja. Cilj je da se zrak zagadi u tolikoj mjeri, da uđemo u Guinnessovu knjigu rekorda.

Tržište je nemilosrdno, naredba je takva i mi ćemo je poštovati. Čak ćemo i smanjivati doze isporuke, a podići cijene, daćemo građanima dovoljno razloga da pređu na alternativni način grijanja”, rekao nam je direktor BH-Gasa, Jasmin Salkić.

Pokucali smo na vrata Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, te upitali šta se zapravo ovim želi postići.

Nama je cilj da Sarajevo uđe u historiju na sve moguće načine. Opsada grada tokom rata je oborila rekord, ali je to već pomalo izlizana priča. U vremenu brzog protoka informacija, nama treba svježa krv i novi materijal. Skontali smo da je najbolje iskoristiti trenutnu situaciju sa zagađenjem, te začepiti grad do kraja. Idemo u Guinnessovu knjigu rekorda da postanemo najzagađeniji grad svih vremena. Savjetujemo građane da lože mokra drva, ugalj, gume, opanke, mokre novine, plastiku i sve ono što najviše zagađuje zrak. Sada kada je gas poskupio, gotovo sam siguran da više niko neće koristiti ekološke metode grijanja”, rekao nam je ministar Nermin Džindić.

Plan je da zagađenost zraka dostigne 1000 PM2.5, kako bi postao najzagađeniji grad na svijetu svih vremena, te tako ostavio Peking iza sebe s razlikom od veličanstvenih 750 PM2.5 čestica.