Kompanija za proizvodnju automobilskih guma Pirelli, ponudila je nesebičnu pomoć stanovnicima naše zemlje u vidu ekoloških guma za loženje. Jedan od ključnih uzročnika zagađenja su upravo ekološki neprihvatljivi materijali za loženje, ugalj, gume i slični derivati, a građani su primorani da zbog lošeg imovinskog stanja ih lože.

“Čuli smo loše vijesti iz Bosne i Hercegovine da je trenutno jedan od najzagađenijih zemlja po pitanju zraka, i pravo nam je krivo zbog toga i suosjećamo. Kao društveno angažovana kompanija, odmah smo se organizovali da priteknemo u pomoć lokalnom stanovništvu. Malo smo detaljnije istražili i saznali da su glavni uzroci zagađenja loši derivati koje građani koriste kako bi se ugrijali tokom zime. Nije svaka guma podobna za loženje, sam Bog zna šta su oni sve dole koristili i kakav škart su ubacivali u peći”, kaže šef odjela kompanije Pirelli za humanitarnu pomoć, Toni Bellenuzzi.

Pirelli je rano jutros poslao donaciju od 100.000 guma visoke kvalitete, koja ne samo da ne zagađuje, već i obnavlja kvalitet vazduha.

“Naše gume su toliko dobre, da ne samo da će smanjiti stopu zagađenosti već i pročišćavaju zrak. Naime, prilikom loženja, gume ispuštaju arome lavande i kamilice, koje su ugrađene u gumu, tako da će ulice i gradovi da mirišu kao jedne velike cvjećare. Smog će nestati, a građani će moći da dišu punim plućima. Nama je u interesu da oni što prije ozdrave i dođu sebi, jer dole imamo kupaca i pravo bi nam bilo žao da pocrkaju svi od smoga, nama to remeti tržište”, dodao je Bellenuzzi.

Iz kompanije također savjetuju i građane koji se griju na struju da pod hitno počnu koristiti njihove gume, kako bi svi kolektivno pomogli da se kvalitet zraka popravi i što prije regeneriše.