Jako je bitno šta unosimo od namirnica svakodnevno, kako zbog našeg zdravlja, ali tako i zbog finansija. Nutricionisti savjetuju da svi oni koji su normalnog džepa, ne unose pretjerano skupe namirnice tokom visokog datuma.

“Teleći odrezak-ova namirnica svakako da je jedan od najkvalitetnijih komada mesa koje možete unijeti u sebe, ali konzumiranjem ove hrane iza 15. u mjesecu može prouzrokovati ozbiljne simptome depresije, obzirom da ćete vjerovatno za večeru konzumirati ribu iz konzerve. Također je potrebno izbjegavati skupocijenu ribu jer nećete imati mogućnosti da, nakon što ste sebe počastili jednim obrokom, taj tempo pratite do kraja mjeseca. I naravno treća namirnica iz slanog asortimana je domaće proizvodnje poput jaja. Školjka domaćih kvalitetnih jaja iznosi oko 20 KM, što je i više nego previše za vaš džep. Zadovoljite se onim fabričkim splačinama od jaja iz Konzuma i zamišljajte da su domaća”, poručuje nutricionistica Selma Kašika.

Što se tiče slatkog asortimana, savjetuje se da se isključivo jedu najnekvalitetniji šećeri, jer za konzumaciju zdrave hrane nećete imati mogućnosti.

“Pudinzi, krekeri i čokoladice bez glutena koštaju nekoliko maraka po komadu, i za to definitivno nemate novaca. Ukoliko vam organizam traži slatko, kupite sebi jednu veliku čokoladu sumnjive proizvodnje od marku i po, ili kutiju od pola kile keksa za dvije marke i tako zadovoljite svoje apetite”, dodala je Kašika.

Nutricionisti također preporučuju izbjegavanje korištenja Instagrama kao i gledanje emisije MasterChef, jer tamo možete vidjeti jela koja nikada sebi nećete moći priuštiti.